2012-10-23
Hoe Wagenings wil je het hebben

Hoe Wagenings wil je het hebben

In 1962 zong Jaap  Fischer  ‘Zeeland recreatie land’ en negen jaar later deden Saskia en Serge de lofzang over Zeeland nog eens dunnetjes over met ‘Zomer in Zeeland’.

En ze hebben gelijk: Zeeland is een prachtig land.

Afgelopen zomer kwam ik daar weer eens achter in Domburg.

Het eerste waar ik tegenaan liep was de kerk van Domburg. Twee keer  geschilderd door Piet Mondriaan. De eerste keer in 1908 vrij realistisch en de tweede  keer in 1914 in ‘lijnen en streepjes’.

In zijn tijd in Domburg maakte Piet Mondriaan zijn befaamde ontwikkeling door van figuratieve   schilderijen naar zijn later zo befaamd geworden abstract werk in lijnen en primaire kleuren. Beide kunstwerken staan voor de kerk in Domburg afgebeeld. Prachtig!

Minder prachtig in Domburg was het beeldhouwwerk wat ik daarna tegen kwam. Niet het beeld, daar was niks mis mee, maar het onderschrift waarop stond dat het beeld gemaakt was door de bekende Amsterdamse beeldhouwer August Falise. Als Wageninger denk je dan: ‘Wat krijgen we nou? Amsterdam?’

August Falise is in 1875 geboren in de Heerenstraat in Wageningen. Zijn geboortehuis is later afgebroken om plaats te maken voor de flats op het Salverdaplein. Hij woonde zelf in de witte villa op de hoek van de Aboretumlaan en de August Faliseweg, waar nu tandarts Fogteloo woont.

Toen August Falise dat huis liet bouwen heette die locatie nog het Delpad, dat helemaal doorliep achter Kirpenstein langs naar de Churchillweg. Later maakte August Falise voor de LH het beeld ‘De Zaaier’ dat jarenlang tegenover zijn geboortehuis stond, op het pleintje voor het hoofdgebouw van de Landbouwhogeschool. De grootmoeder van August Falise heette Hendrika van Tarthorst. In 1936 overleed August Falise in Wageningen. Hoe Wagenings wil je het hebben?

‘Zeeland, recreatieland’ prachtig, maar ze zouden daar wat zorgvuldiger moeten omgaan met de kunstgeschiedenis.  Niet alles wat groots is komt uit Amsterdam.

En nog wat: Wageningen kreeg stadsrechten in 1263, Amsterdam pas in 1306. GVC – de V van Victoria – speelde op 29 april 1900 om het kampioenschap van Nederland toen Ajax, geboren op 18 maart 1900, nog tandeloos in de poepluiers lag.

23-10-2012