2012-11-17
Sport en cultuur

Sport en cultuur

In bestuurlijke nota’s lees je vaak de term  ‘Sport en Cultuur’. Een zeer aanvechtbare uitdrukking omdat sport niet naast de cultuur staat maar er een wezenlijk onderdeel van uitmaakt. Voetbal is in ons land een volkscultuur. 

Vroeger was dat beslist niet het geval. Eind 19e eeuw werd voetbal beoefend door een kleine groep welgestelden die genoeg vrije tijd en geld had om sportief te kunnen recreëren.

Het is dan ook niet vreemd dat twee van de eerste voetbalverenigingen in Wageningen opgericht werden door studenten: Go Ahead en Victoria. Later gefuseerd tot de huidige Go Ahead Victoria Combinatie: GVC.

Na de opkomst van de arbeidersbeweging werden WAVV en de Arbeiderssportbond opgericht. Het christelijk deel van onze bevolking kon op de, inmiddels vrije, zaterdagmiddag in competitieverband aan de slag gaan nadat in 1933 de christelijke voetbalbond het licht zag. Na een eerste poging in 1955 met ‘De Rijnvogels’ kwam in de jaren zestig, de jaren van democratisering en de tweede feministische golf, ook in Wageningen het damesvoetbal goed op gang. Door Henk Oosterwoud c.s. werd onder de ludieke, maar  door de feministen niet gewaardeerde, naam ZATS: Zonder Aanleg Toch Sterk, een damesvoetbalvereniging opgericht. Vrijwel direct daarna werd de club opgenomen in GVC.

De democratisering van het voetbal werd voltooid in 1984 toen er in Nederland ook een veldvoetbalcompetitie voor spelers en speelsters met een beperking kwam: het G-voetbal. Vier verenigingen uit het oosten van het land namen daarvoor het initiatief: SKV uit Wageningen, Germania uit Groesbeek, ESA uit Arnhem en DCS uit Zevenaar.

In de tijd dat Nederland tussen 1986 en 1996 paralympisch goud won in Seoel, Barcelona en Atlanta, drie keer Wereldkampioen werd en drie keer de Europese titel won (met o.a. de Wageninger Wilfred Hennink: 101 interlands en twee keer Wagenings Sporter van het jaar) nam het G-voetbal een enorme vlucht. Op dit moment zijn er in ons land ongeveer 300 verenigingen met één of meerdere G-teams.

Sinds enkele jaren spelen ook Jeugd G-teams in een competitie. In Wageningen vanaf dit jaar het JG1 van SKV/Wageningen. 

De G van G-voetbal duidt een categorie aan die aansluit op de jeugdcategorieën A t/m F.  De G staat dus niet voor de G van Gehandicapten. G-spelers hebben een wat grotere beperking dan spelers van het reguliere voetbal. Als je die boven hun niveau laat spelen dan zie je dat ook zij hun beperkingen hebben.

Met de komst van het G-voetbal kan iedereen aan onze volkscultuur meedoen. Niemand staat meer buitenspel. Hopelijk ook niet in de bestuurlijke subsidienota’s.

17-11-2012