2012-12-06
Sloop

Sloop

In mijn vorige column schreef ik over ‘Het Volkshuis’ dat tot diep in de jaren zeventig gevestigd was in Heerenstraat 8. Het pand werd, net als de buurhuizen, ongeveer 275 jaar geleden gebouwd door burgemeester Lubbert Adolf Torck. Hij was ook baron van Roosendael daarom heten ze nog altijd de Roosendaelse huizen. Na een grondige opknapbeurt zijn ze na bijna drie eeuwen nog in prima staat.

Het Sint Jozefgebouw aan de Gerdesstraat was een veel korter leven beschoren. Gebouwd in 1903 door de Architect Rijk de Vries (geen familie) en afgebroken in 1963 heeft het niet eens de pensioengerechtigde leeftijd gehaald.
De laatste tijd gaan we beschamend lichtzinnig met onze gebouwen om. Met als toppunt het Pieter Pauw Ziekenhuis op de Berg dat na ruim 25 jaar al te maken kreeg met de sloopkogel.
Nauwelijks ouder werden het Jan Kopshuis, de sterflat aan de Rijnsteeg, Zodiac, Hotel De Wageningse Berg, het IAC-gebouw dat plaats moest maken voor het Menzisgebouw, de Nobel Mavo en de Dreijenborch. Het volgende slachtoffer is het politiebureau aan de Rustenburg waar destijds een complete oorlog om werd gevoerd. En dat, achteraf, voor maar 35 jaar. Schandelijk!

Over schandelijk gesproken. Een aantal stadsbestuurders heeft, een dikke 50 jaar geleden, zelfs met de gedachte gespeeld om hotel De Wereld af te breken. Gelukkig hebben anderen dit uit hun verdwaalde geesten weten te praten. Net zoals wethouder Cox Merkelijn wist te voorkomen dat de leerlooiershuisjes op het Spijk tegen de vlakte gingen.
Van alle kanten worden we gestimuleerd om spullen her te gebruiken. Je kunt het zo gek niet bedenken: van plastic tot aan mest voor biogas. Allemaal om een betere wereld achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen. Dat is prima, lovenswaardig zelfs! Maar geldt dat dan ook niet voor solide gebouwen die nog maar net de puberteit zijn ontgroeid, eigenlijk nog aan hun volwassen leven moeten beginnen?
Niet alleen omdat dat efficiënter is maar ook omdat ze met zorg ontworpen zijn door architecten en met eenzelfde zorg in elkaar zijn gezet door timmerlieden, metselaars, loodgieters, elektriciens, en andere vaklui. Een beetje eerbied voor elkaars vakwerk hoort bij een fatsoenlijke en gemotiveerde samenleving. Trouwens, je gaat een Rembrandt, een Van Gogh of een Twan de Vos toch ook niet overschilderen omdat je het na vijfentwintig jaar wel gezien hebt?

Daarbij komt ook nog dat we op deze manier onze historische gebouwen al gesloopt hebben voordat ze historisch zijn geworden.
Er waart een vreemd soort sloopspook door onze stad. Hij vernietigt gebouwen in de kracht van hun leven en ontziet het lelijkste plekje van Wageningen: het terrein van Kirpenstein.

Misschien dat hij gestopt kan worden door het hedendaagse crisisspook. Dan heeft die crisis tenminste nog een klein beetje nut.

06-12-2012