2012-12-20
Nieuwjaar-4

Nieuwjaar-4

Veel mensen hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar.

De mijne voor het jaar 1970 was om in Wageningen een kleinkunsttheater te openen voor ons cabaretgezelschap ‘Stepinstepuit.’

Om dat ideaal te verwezenlijken waren we in 1969 al driftig op zoek gegaan naar een ruimte voor zo’n thuistheater. Zoiets als Theater Pepijn van Paul van Vliet aan de Schoolstraat in Den Haag.

Die zoektocht levert een aardig plaatje op van nu verdwenen Wageningse gebouwen.

Het eerst viel ons oog op een leegstaand kerkje dat hier toevallige ook aan de Schoolstraat stond. Op een huchtje ter hoogte van Tapasrestaurant Toledo . Voor de gemeente was dat geen optie omdat het afgebroken moest worden. Een ideale locatie leek ons de zolder boven de brandweerkazerne die toentertijd  achter het stadhuis in de Boterstraat stond. Een mooie grote ruimte met een eigen entree via een trap aan de buitenkant van het gebouw. Iedereen vond het prachtig behalve de brandweer.

Het bezwaar was dat bij brand in het theater zij zelf ook in brand stonden en dus niet uit konden rukken om ons en zichzelf te blussen. Uiteindelijk konden we terecht in de oude kegelbaan die parallel liep aan de entree van de Junushoff. Een pijpenla waar ooit een beatkelder in was gevestigd en waarin wij achtereenvolgens een toneeltje bouwden, een zaaltje met ongeveer 80 oranje gespoten stoelen en een kleine foyer met een barretje.

We huurden het zaaltje van pachter Duiveman voor 25 gulden per voorstelling, verkochten zelf kaartjes, stonden achter de bar en traden er elke zondagavond na Studio Sport op. Alleen op zondagavonden omdat we op de andere dagen meestal voorstellingen hadden elders in het land. Om ‘Het Theatertje’, zoals we de verbouwde kegelbaan noemden, een extra culturele dimensie te geven lieten we op de wanden van de foyer Wageningse kunstenaars exposeren.

De officiële opening was op 26 februari 1970 door burgemeester Westerhout. De eerste expositie was fotografiek van de Wageningse fotograaf Korn Dijksma.

We hebben er een aantal seizoenen met toenemend succes opgetreden. Het laatste seizoen haalden we gemiddeld 62 betalende bezoekers. Dat was veel voor de incourante zondagavonden. In vergelijking met het aantal zitplaatsen in ‘De Wilde Wereld’ zouden we elke zondagavond meer dan uitverkocht zijn.

Blijkbaar was dat niet genoeg voor de exploitant zodat we na 2,5 seizoen afscheid namen van de Junushoff. Vanaf die tijd werd ‘Het Theatertje’ weer een opslagruimte. Verbijsterend!

Gelukkig hadden we aan ideeën geen gebrek en onder het motto ‘Het cabaret terug naar de kroeg’ traden wij op onze vrije zondagavond twee seizoenen op in Café Cambrinus  aan de Vijzelstraat (nu uitgebreid verbouwd tot Eetcafé Carré).

De jaren daarna kregen we op zondag wekelijkse live optredens voor Radio Oost en opnames voor Tros Sport zodat we onze zondagse thuiswedstrijden in de kroeg af moesten gelasten. Wel traden we in Wageningen een keer op in een vestzaktheater dat intussen geopend was in de kelder onder de Olympiahal met een optreden van Ramses Shaffy. Voor het grote publiek waren we te zien in de programmering ‘Uit is In’ van de Junushoff.

20-12-2012