2014-01-27
Lokpubers

Lokpubers

De lokeend, de lokvink, de lokmees en de lokduif. Allemaal bekende lokvogels die hun soortgenoten in een eenden- of andere kooi moeten lokken.
Vissers kenden het lokaas om vissen te lokken. (Voor de humoristen onder ons: nee, een lokaal is geen aal om andere alen te lokken).
Ineens verscheen per 1 januari de lokpuber. Pubers van 16 of 17 jaar die, met in hun kielzog een controleur, de kroegbaas in de val moeten lokken door het kopen van een alcoholhoudende consumptie. Lokvolk dat op dit moment ongetwijfeld ook in Wageningen rondwaart!
Lokpuber vind ik een lelijk woord. Ik hoop dat het zo snel mogelijk verdwijnt en nooit in de Dikke Van Dale terecht komt. Of het moet in een negatieve connotatie zijn. Niet omdat ik pubers aan de drank wil helpen maar het woord lokken is mij niet sympathiek.

Zelf heb ik tot mijn 18de jaar nauwelijks of geen alcohol gedronken. Of dat goed is weet ik nog niet zo zeker want na mijn 18de heb ik een tijdlang mijn uiterste best gedaan om dat gemis zo snel mogelijk in te halen.
Soms vraag ik me af wat voor soort mensen lokpubers zijn. Waarom laat iemand zich als lokaas gebruiken? Doen ze dat om als werkscholier een aardige lokcent bij te verdienen? En hoeveel is dat dan wel? Krijgen ze een percentage van de € 1360 boete per in de val gelokte kroegbaas?
Of is het vakantiewerk voor € 3,95 per uur met in het weekend en ’s avonds na zes uur een dubbeluurloon?
Zegt het iets over iemands karakter wanneer men gemakkelijk toegeeft aan de lokroep van het geld. Dat men zonder scrupules iemand voor geld ergens inluist? Is de overheid, overigens, wel een goede opvoeder door kinderen tegen betaling te leren lokken?
Het kan natuurlijk ook zijn dat lokpubers van huis uit principieel, zonder winstbejag dus, tegen het gebruik van alcohol zijn. Dat met de paplepel ingegoten kregen door ouders die van de blauwe knoop zijn. Of door (over)grootouders die al voor de oorlog onder leiding van Koos Vorrink bij de AJC op de Paasheuvel om de meiboom dansten. Wereldverbeteraars dus.

Ook in dat ‘nobel‘ geval blijf ik het een lelijk woord vinden. Lokpubers, nee, een woord van niks.

2014-01-27