2014-06-03
Oranjekoorts

Oranjekoorts

Iedereen is gek geworden. Wie het van zichzelf nog niet was kreeg het laatste krankzinnigheidszetje van de middenstand.
Albert Heijn heeft zijn Wuppies vervangen door Hup Holland Hup Hamsters, de Jumbo heeft het volk zo gek gekregen dat de Roy Donders Juichpakken al een paar weken voor het WK uitverkocht zijn en probeert nu nog enkele tienduizenden Roy Donders Petjes te slijten.

Pakken, petjes, hamsters, schudden met die ballen van het Kruidvat, enzovoorts, enzovoorts: allemaal artikelen waarvan het mij niet zou verbazen dat ze gemaakt zijn door handjes ergens in Azië en die hier, naast veel publiciteit, een forse winst moeten opleveren.

De schlagerzangers hebben allemaal hun WK-Lied al maanden geleden ingezongen zodat ook zij hun graantje meepikken. Bierbrouwers maken overuren. De regering wrijft in de handen omdat het arbeid, arbeid en nog een arbeid oplevert. En dat allemaal omdat Nederland zich voor het Wereldkampioenschap Voetbal heeft geplaatst. Voetbal zorgt door middel van z’n spin-off voor veel werkgelegenheid.

Een positief effect voor de voetbalverenigingen zou kunnen zijn dat de lokale overheid, uiteraard onder het mom van het creëren van werkgelegenheid op termijn, de plaatselijke voetbalclubs weer gaat subsidiëren met trainerssubsidie en jeugdsubsidie. Er is volgens de kadernota van 2014 immers, ik citeer: ‘voldoende financiële ruimte om enkele extra uitgaven voor 2014 te financieren’.

Of ik ook een WK-lied geschreven heb? Nee, ik heb voor deze commerciële uitspattingen nooit talent gehad. Maar ik beloof hierbij dat ik na het WK, als commerciële mosterd na de maaltijd, met een ’Na het WK-lied’ zal komen.

Of ons gemeentebestuur ook aan deze rage meedoet? Gaan Uitdehaag en Ter Maat met een Roy Donders petje en in een Roy Donders juichpak de komende weken op werkbezoek in de diverse wijken? En heeft Lara de Brito dan een Bavariajurkje van het WK van vier jaar geleden aan? Omdat zij niet van wanen van de dag houdt maar wel van zuinig zijn en duurzaamheid?

We kunnen het allemaal zien op 11 juni, de dag voor de opening van het WK, tussen 20.00 en 22.00 uur op Meborah TV. Wie weet zullen de nieuwe wethouders zich dan in volle oranjeglorie aan de Wageningse bevolking presenteren. Benieuwd? Kijken dan!

2014-06-03