2014-07-09
Het kloppend hart van de stad

Het kloppend hart van de stad

Zoals op vele plekken in de stad zaten ook wij ’s avonds laat te kijken naar Nederland tegen Costa Rica. De meeste zaten met een strak gezicht zich te verbijten over de vele gemiste kansen. Van een paar vrouwen, blijkbaar wat minder geïnteresseerd, hoorde ik met een half oor, dat ze het met elkaar eens waren over de staat van de Hoogstraat.

Je kunt er niet meer gezellig winkelen. Winkel in Winkeltje uit is er niet meer bij.
Wageningen lijdt aan een hartkwaal: de Hoogstraat is niet meer het kloppend hart van de stad. Een schraal aanbod voor mensen die op een vrije middag of avond eens gezellig eropuit willen om onbekommerd wat rond te neuzen. Door de sfeer naar binnen gelokt worden om toch wat geld uit te geven. Ze waren het er ook over eens dat je daarover tegenwoordig naar Ede of Arnhem moet. Zelfs Bennekom biedt meer mogelijkheden.

Ik droomde ook even weg van de wedstrijd. Dacht aan hoe ik vroeger elke ochtend naar Karsemeijer ging voor een halfje karnemelk en een onsje kaas. Voor een halfje bruin kon ik kiezen uit zeven warme bakkers maar meestal ging ik naar Rosenboom, Timmer, Van de Snee of Van de Spek. Voor vleesbeleg ging ik vaak naar slager Walraven maar voor de lekkerste leverworst moest je toch echt bij Elings wezen. Voor kruidenierswaren kon je naar Apeldoorn en De Haas op de markt of naar Albert Heijn, De Gruijter en Zijlstra een eindje verder op in de Hoogstraat.
’s Middags voor een pakje shag naar Joop Heij maar dat kon ook bij Muizelaar of Jansen. Een fles drank bij Koops, een patatje bij Sidney en als ik weer eens een verkering op het oog had een bloementje bij Jet Kuijvenhoven en haar ’s avonds uitnodigen voor een film in het City Theater.

Iets over half één had iedereen weer de volle aandacht voor het voetballen: penalty’s!
Sommige vrouwen durfden niet te kijken maar juichten volop mee als weer één van onze helden er één gescoord had. Ze deden dan ook enthousiast mee aan de wave en scandeerden, midden in de nacht, vol enthousiasme de namen van de vier penaltykanjers.

In ons College van B&W zitten ook vier kanjers: één burgemeester en drie wethouders. Als die nu eens als echte hartchirurgen de Hoogstraat op de operatietafel leggen en het hart van de stad weer aan de praat brengen dan denk ik dat veel teleurgestelde winkelliefhebbers voor hen ook de wave doen. Ook hun naam gaan scanderen. Desnoods midden in de nacht.

2014-07-09