2014-07-15
Na het WK

Na het WK

Het wereldkampioenschap voetbal is voorbij.
Ook iedereen met een bestuurlijke vinger in de pap heeft de oranje sjaals, petten, pakken, schoenen en sokken weer opgeborgen en ging weer over tot de orde van de dag.
Bestuurlijk bestaat die orde onder andere uit het nog verder afschaffen van sportsubsidies en vrijwilligers vertellen dat ze het allemaal zelf maar uit moeten zoeken.
Verder gaan ze er prat op dat ze de afgelopen week hebben besloten dat de loterij meer geld moet uitkeren aan de sport. Weer afschuiven naar anderen. Zelfs zullen ze dat met een mooi woord wel delegeren noemen. Wel onze talenten toejuichen en voorop in de rij staan bij successen maar de opleiding overlaten aan vrijwilligers op achterveldjes waar ze ’s winters ook letterlijk in de kou staan.
En dat terwijl voetbal de afgelopen veertig jaar ons beste exportproduct is geweest. Zelfs de Duitsers hebben ons voetbal gekopieerd. De Duitse bondstrainer Joachim Löw gaf dat deze week nog ruiterlijk toe. Al meer dan 40 jaar hoef je, waar ook ter wereld, de naam Johan Cruijff maar te noemen en de handelsmissie is een succes.

Vòòr het WK heb ik beloofd om na afloop een Na-het-WK-lied te schrijven. Belofte maakt schuld dus hier is mijn lied en het heet natuurlijk:

Na het WK

Het wereldkampioenschap is voorbij
De burgers, als malloten uitgedost
Zijn allemaal terug naar hun kantoor
Verdienen weer in pakkostuum de kost

Het wereldkampioenschap is voorbij
De sponsors zoeken al een nieuw object
Nee, geen modale clubs, daar wordt ’t verlies
Door middenstand en oud-papier gedekt

Het wereldkampioenschap is voorbij
Straks melden op het vers gemaaide gras
Pupillen, junior en veteraan
Zich bij hun clubje in een laag’re klas

Het wereldkampioenschap is voorbij
De echte fan speelt straks weer enthousiast
Zonder publiek op veldjes achteraf
Terwijl d’ oranjezot zijn auto wast

2014-07-15