2014-08-06
Help

Help!

Op sommige dagen is het even nodig om je tijd efficiënt in te delen. Daarom had ik het volgende lijstje gemaakt. Eerst even tanken bij de benzinepomp op de Churchillweg, daarna in de Tarthorst naar de Gall en Gall. Vervolgens via de Van Uvenweg naar de Gamma en vandaar de dijk op naar de Welkoop. Vanaf de dijk naar het plantsoen om daar de auto te parkeren en boodschappen doen in de Hoogstraat bij de DA-drogist, ICI Paris, het Kruidvat en m’n haar laten knippen in de Schoolstraat bij M&L. Tenslotte terug naar huis langs Albert Heijn en nog even een loempia halen bij de chinees.

Efficiënt? Bij alle tien bedrijven vroegen ze mij of ik een pasje of klantenkaart heb. Behalve bij de kapsters in de Schoolstraat daar hebben ze de pasjes afgeschaft en vragen ze tegenwoordig alleen je naam en komen je ‘spaarpunten’ automatisch in hun computer te staan.

Om efficiënt te zijn had ik dus eerst thuis negen pasjes moeten zoeken in een stapel van minstens honderd. Doe je dat niet dan mis je allerlei kortingen, aanbiedingen en spaarcadeaus. Maar is zoeken naar negen spelden in een hooiberg wel efficiënt? 
Intussen moet je ook niet vergeten dat je voor het parkeren muntgeld nodig hebt en voor het winkelwagentje een muntje.

Toen ik thuiskwam zag ik op mijn computer dat er een afrekening binnen was van de BUMA/STEMRA. Maar hoe kom ik ook alweer op het portaal? Wat is mijn relatienummer, mijn gebruikersnaam en mijn wachtwoord?
Daar heb ik er inmiddels ook tientallen van om op de verschillende sites te kunnen komen: de titelbank van de uitgeverij, Mijn Energie, Skype, Vriendenloterij, United Consumers, Bol.com, Norman, en zo nog enkele tientallen.

Ik ben al blij dat ik mijn eigen telefoonnummers uit m’n hoofd weet. Het onthouden van het kenteken van mijn auto heb ik inmiddels opgegeven want dat verandert elke vier of vijf jaar. En wat is mijn DigiD, mijn persoonlijke BSN en het BSN van mijn VOF?

Mijn hoofd is overvol van allerlei pasjes, nummers, gebruikersnamen en wachtwoorden. Er kan niets meer bij. En toch moet het want sinds de vorige week zijn we verplicht om bij elke betaling via de bank het IBAN-nummer in te vullen.

Achttien cijfers en letters. Help!

2014-08-06