2014-11-26
Nooit meer buitenspel (1)

Nooit meer buitenspel (1)

Meidenvoetbal is op dit moment de snelst groeiende sport in Nederland. Oud, jong, man, vrouw: iedereen kan tegenwoordig in Nederland aan veldvoetbal doen in wedstrijdverband.
Voor 1984, echter, bestond er voor mensen met een lichamelijke- 0f geestelijke beperking geen mogelijkheid om in ons land in competitieverband veldvoetbal te spelen. Ze stonden letterlijk buitenspel. Vier verenigingen uit het oosten van het land vonden dat daar wat aan gedaan moest worden: DCS uit Zevenaar, Germania uit Groesbeek, ESA uit Arnhem en SKV (toen nog gecombineerd met De Waag) uit Wageningen.
Die vier verenigingen speelden onder auspiciën van de KNVB vanaf najaar 1984 een dubbele competitie voor en na de Kerst. De eerste kampioen, dus de eerste landskampioen, was SKV uit Wageningen.

Daarna ging het snel. Vooral toen Nederland in 1986 wereldkampioen werd in België.
Tussen 1986 en 1996 werd Nederland zelfs 3 keer Wereldkampioen, 3 keer Europees kampioen en 3 keer werd er goud behaald op de para-Olympische spelen.
Dat laatste gebeurde op de para-Olympische spelen van Seoel, Barcelona en van Atlanta. Bij al die successen was Wilfred Hennink, speler van SKV, één van de internationals. Hij speelde in totaal 101 interlands. Zijn honderdste haalde hij in het jaar 2000 op de para-Olympische spelen van Sydney waar Nederland 8ste werd.

Nu, 30 jaar na de start in 1984, zijn er in Nederland ongeveer 250 verenigingen met het z.g. G-Voetbal. Men heeft voor de naam G-voetbal gekozen omdat bij de jeugd van het reguliere voetbal er al A t/m F teams waren. G-voetbal sloot daar dus alfabetisch op aan.

De spelregels bij G-voetbal zijn door de KNVB enigszins aangepast.
Er wordt met 8 tegen 8 twee keer een half uur gespeeld op een half veld. De doelen zijn 2×5 meter, er mag bij uitballen zowel ingegooid als ingerold worden en men mag doorwisselen.

Slidings zijn niet toegestaan en men kan niet buitenspel staan. Vandaar de leuze: ‘G-voetbal, nooit meer buitenspel’. Bij de senioren wordt er gespeeld in 3 klassen: 1ste, 2de en 3e klasse.

De vorige week is SKV G1 bij de senioren weer eens kampioen geworden in de 1ste klasse Oost door in Huissen met 0-2 te winnen van Jonge Kracht G1. Op de foto de kampioenen.

Wie meer wil weten over het G-voetbal in Wageningen e.o. kan dat krijgen via het
e-mailadres: gvoetbalskv@gmail.com. De volgende week: de jongste tak aan de voetbalstam de G-jeugd.

2014-11-26