2015-01-06
Nieuwjaarsvuur

Nieuwjaarsvuur

Terwijl we ons zorgen maken omdat de halve wereld in brand staat door onzinnige oorlogen zijn er de afgelopen week op diverse plaatsen in Nederland veel panden door ‘vreugdevuur’ in de hens gegaan.

De heidense bedoeling van Nieuwjaarsvuur is om boze geesten te verdrijven maar zoals het nu gebruikt wordt lijkt het wel of men ze er juist mee opwekt.Denk maar eens aan de grote brand in de binnenstad van Alkmaar de afgelopen Nieuwjaarsnacht.

Familieleden van mij, die ergens een grote zaak hebben, trekken de laatste jaren op oudejaarsavond om 24.00 uur geen fles champagne meer open.
Ze kunnen het zich niet permitteren om dan ook maar één druppel alcohol in het bloed te hebben wanneer er iets mis gaat met hun zaak.

De rotjes zijn bommen geworden dus is het risico groot dat de ramen eruit springen en hun negotie op straat komt te liggen. Of erger nog dat door een wel of niet verdwaald stuk vuurwerk of door de wind afgedreven wensballonnen hun hele broodwinning in vlammen opgaat.

Elk jaar gaan op nieuwjaarsdag mijn gedachten terug naar twaalf jaar geleden. Op de vroege ochtend van 1 januari 2003 brandde in Wageningen winkelcentrum De Tarthorst tot aan de grond toe af. Vijftien winkeliers waren in één klap hun hele hebben en houden kwijt.

Ondanks dat De Tarthorst weer helemaal opnieuw opgebouwd is hebben vijftien winkeliers jaren nodig gehad om over de financiële strop heen te komen. Want hoe goed je ook verzekerd bent nieuwbouw en een nieuwe inrichting worden door geen verzekeringsmaatschappij totaal gedekt. Dan heb ik het nog niet eens over de trauma’s. Die zijn helemaal niet te verzekeren.

Een totale vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling? Alleen vuurwerk op een ongevaarlijke buitenlocatie?
Spelen met vuur schijnt een fascinerende uitdaging te zijn. Ik doe dat ook graag maar dan niet letterlijk.

06-01-2015