2015-01-17
First things first

First things first

Oeroude en bijna versleten uitdrukkingen als ‘Regeren is vooruitzien’ en ‘Ambtelijke molens draaien langzaam’ staan vandaag de dag nog altijd recht overeind. Ook in Wageningen. We weten al jaren dat onze Landbouwuniversiteit de beste van de wereld is.
We weten ook dat uit de hele wereld daar steeds meer studenten op afkomen omdat hier blijkbaar iets bijzonders te halen is.

We weten ook allang dat een paar duizend inwoners extra, op gezette tijden van de dag voor grote verkeersproblemen zullen gaan zorgen. Omdat ambtelijke molens traag malen kun je nooit te vroeg beginnen met het ontwerpen van een efficiënt verkeersplan. Vooral omdat ook de provincie een duit in het zakje moet doen.

Omdat er op 18 maart de provinciale verkiezingen zijn zul je tot na die tijd op een provinciale beslissing moeten wachten. Met de kans dat een nieuw provinciaalbestuur er weer andere ideeën op na kan houden. Dus weer vertraging. ‘Als dikke stront door een trechter’, zeiden we vroeger over dit soort irritant trage processen. En dat denk ik nu nog altijd van deze poepoude uitdrukking.

Gelukkig is het huidige college al dat getreuzel van de laatste jaren spuug zat.
Wethouder Ter Maat heeft 150 000 euro aangevraagd bij de Gemeenteraad om alvast te beginnen met de voorbereidingen van de kruising Churchillweg – Nijenoord Allee. Dat lijkt op weer een ander oude uitdrukking: ‘Niet lullen, maar poetsen’.

Prima, maar ik vraag mij wel af of al die beslissingen niet al acht maanden eerder genomen hadden kunnen worden. Dan hadden we niet met dat oponthoud van de provinciale verkiezingen van 18 maart gezeten. Had de gemeente nu al met de nieuwe verkeerssituatie aan de slag kunnen gaan.

Acht maanden geleden wisten we ook al dat onze universiteit de beste was, dus was vooruitzien niet zo moeilijk om te gaan regeren. Toen wisten we ook al dat ambtelijke molens traag malen.
Toen, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, kon het college toch ook de vernieuwbouw van het stadhuis er snel even doorheen jassen?

Of speelden toen andere oeroude uitdrukkingen een rol? Was dat ‘First things first’? Of was dat wat, 200 Jaar voor Christus, de Romeinse dichter ‘Plautus al zei: ‘Tunica propior pallio est’? Oftewel: ‘Het hemd is nader dan de rok’?

17-01-2015