2015-03-11
Poëzieposters

Poëzieposters

In de openbare ruimte van Wageningen zie je maar weinig gedichten. In de vorige column had ik het over een gedenksteen met een gedicht in het voormalige buurtschap Harten. Maar sinds 1817 hoort Harten bij de gemeente Renkum. Dat gedicht zijn we dus al bijna twee eeuwen kwijt.

Verder schiet me nog een letterlijk ijzersterk gedicht van Wijnand Steemers te binnen in een hek op het Bowlespark en, daar tegenover, eentje in de gang van het museum De Casteelse Poort. Dan zijn er, niet te vergeten, de teksten op een aantal van onze monumenten, gebouwen en huizen.

Nu we sinds een paar weken dan toch een nieuwe stadsdichter hebben zouden we de poëziedichtheid in onze openbare ruimte fors kunnen vergroten. Onze vorige stadsdichter, Laurens van der Zee, die al veel goed werk heeft verricht in de verspreiding van poëzie in onze stad, suggereerde onlangs al dat er een plaats moet komen waar onze inwoners de stadsgedichten kunnen lezen. Bijvoorbeeld in de bibliotheek.

Ik zou nog een stap verder willen gaan, ook buiten de bibliotheek. Zoals twee jaar geleden toen er rondom de bibliotheek een tiental gedichten hingen op megaformaat.

Nu weet ik ook wel dat sindsdien de gemeente dat onmogelijk heeft gemaakt door de subsidie fors te verminderen zodat de bibliotheek gedwongen wordt zich om te turnen tot een soort zelfbedieningswinkel. Tja, dat in een tijd waarin V&D bewijst dat een winkel zonder persoonlijke aandacht de snelweg is naar het faillissement.

Maar, naast dat de gemeente er goed aan doet om de subsidieblunder zo snel mogelijk te herstellen, kan ze ook een goedkope culturele bijdrage leveren door de stadsdichter toestemming te geven om, net als de posters van Loesje, de stad vol te mogen hangen met stadsgedichten.

Een goede suggestie, lijkt mij, dat de politiek de stellages, waarop men bij de verkiezingen de eigen gezichten plakt, beschikbaar stelt aan de stadsdichter. Te beginnen na de provinciale verkiezingen in maart. Dat lijkt me een stuk interessanter dan al die politieke koppen waar, in het algemeen, maar bitter weinig poëzie van afstraalt.

2015-03-11