2015-03-19
Jeugdlintjes

Jeugdlintjes

De gemeente Wageningen roept de bevolking op om gegadigden die huns inziens in aanmerking komen voor een jeugdlintje bij haar te melden. Een ‘deskundige’ jury zal dan bepalen welke jeugdige personen tussen 6 en 17 jaar dit jaar voor hun ‘goede werken’ met een jeugdlintje worden beloond.

Beloond worden voor ‘goede werken van barmhartigheid’ is nog ouder dan de weg naar Rome. Het wordt bij alle geloven al vanaf de geboorte ingeprent. Wie in dit leven goed doet zal daarvoor na de dood met eeuwig geluk beloond worden. Soms zelfs met zeventig maagden. Op mijn leeftijd zit je op dat laatste niet te wachten. Zeker niet allemaal tegelijk.

Ongelovigen verzonnen al ver voor de middeleeuwen dat je de Hemel ook op Aarde kon krijgen. Ze verzonnen Kokanje, het Land van Honingkoeken en Het land van Melk en Honing. Om in deze Luilekkerlanden te komen is geen kattenpis want je moet eerst door een enorme ‘rijstebrijberg’ heen eten. Dit soort verhalen werden al in de 12de eeuw opgetekend in de Carmina Burana.

Een ander voorbeeld van een Aardse beloning voor goede daden, is ook van alle tijden en zie je in het leven van veel puberende jongens: behulpzaam zijn voor mooie meisjes. In de hoop natuurlijk dat je daarvoor beloond zal worden.
Eerst met een betoverende glimlach, later wil je wel een onsje meer en nog weer later ga je voor het volle pond.

Soms leer je hierbij je eerste levensles: wanneer ze niet op jou valt maar op een profiteur die nooit ene pest voor haar gedaan had.
Ach ja, in alle goede daden zit vaak het beetje egoïsme van: wie goed doet goed ontmoet.

Superegoïsten zijn ook van alle tijden maar zie je in het hedendaagse ‘Ik-tijdperk’ steeds meer uit hun krochten komen. Lieden die niet geneigd zijn om ook maar iets goeds te doen voor hun medemens, maar toch beloond willen worden. Daardoor zichzelf gaan belonen met bonussen door te speculeren met de verdiensten van anderen.

Als een Jeugdlintje een opvoedkundig medicijn is tegen deze mentaliteit, is het voor mij een goed initiatief van de gemeente Wageningen.

Daarbij moeten ze wel het feodale woord ‘lintje’ afschaffen. De beloning wordt immers gegeven door een deskundige jury aan eerbare plaatsgenoten en niet door een machthebber die het behaagt heeft een ‘lintje’ toe te kennen aan zijn ondergeschikten.

2015-03-19