2015-05-03
SKV 2 kampioen

SKV 2 kampioen

Zaterdag 2 mei 2015. Na een zenuwslopende wedstrijd tegen Duno 2, waarin SKV 2 de mooiste kansen om zeep hielp, was het invaller en A-junior Martin Kroesbergen die met een snoeiharde kopbal in de kruising ervoor zorgde dat na 90 minuten SKV 2 kampioen was en promoveert naar de 2de reserveklasse van de KNVB. Iedereen langs de lijn vroeg zich af wanneer SKV 2 voor het laatst een kampioenschap had behaald maar niemand wist dat nog uit zijn herinnering op te vissen. Blijkbaar hadden al die niemanden geen van allen van tevoren de moeite genomen om de 5 jubileumboeken en de 300 historische columns van Bledder door te worstelen. Nadat een jaar of vijf geleden SKV in een fusie dreigde te verdwijnen is Bledder gestopt met de historische columns want wat heb je aan een historie die op het punt staat te verdwijnen in de vergetelheid van het zwarte gat van een fusie?

Door het kampioenschap van SKV 2 wil ik voor de geïnteresseerden een paar tips geven over de blijkbaar vergeten kampioenschappen van SKV 2. De rest moeten ze zelf maar opzoeken in mijn vroegere werk.

 

De eerste tip. In de hectische jaren voor 1985 degradeerde SKV 2 vanuit de derde reserveklasse van de KNVB naar de eerste reserveklasse van de afdeling Arnhem.

Dat gaf een probleem omdat SKV 3 in diezelfde klasse speelde en SKV 4 kampioen was van de beide tweede reserveklassen van de afdeling Arnhem. Drie reserveteams van één vereniging in dezelfde klasse: dat hadden ze in Arnhem nog nooit meegemaakt en daar was dus ook geen reglement voor. SKV 2,3 en 4 mochten dat jaar dus in dezelfde klasse spelen maar na dat jaar mochten dat nog maar 2 teams van één vereniging zijn. SKV 2 moest dus promoveren want anders moest SKV 4, ook wel FC Sela 1 genoemd, verplicht degraderen. En SKV 2 werd kampioen. Al had het, in de laatste onderlinge wedstrijd tegen SKV 4, daar een uiterst scherp vlaggende Hasje Hellegering voor nodig.

De tweede tip. Na de promotie naar de derde reserveklasse van de KNVB volgden er van SKV 2 nog twee promoties voordat men in de eerste reserveklasse zat. Destijds de hoogste klasse voor reserveteams in het zaterdagvoetbal. Eén van die promoties werd gevierd in een kroeg onder een studentensterflat. Dat kampioenschap werd samen gevierd met twee andere kampioenen: SKV A2 en SKV 6. Het restant van dat laatste team noemt zich tegenwoordig ‘Het Zeuvende’. Tijdens dat feest heeft de keeper van SKV 2, Nico Jansen, diep in de nacht een historische kampioenspeech gehouden in een mengsel van Russisch en Swahili. Dezelfde Nico Jansen die een paar jaar later, in de eerste reserveklasse, in de laatste minuut van de laatste competitiewedstrijd tegen WVF 2, tot zijn verbijstering een zondagschot bij hem in de kruising zag verdwijnen. Daardoor werd de uitslag 1-1 waaraan WVF 2 niets had omdat het toch degradeerde en SKV 2 het kampioenschap van de eerste reserveklasse Oost verspeelde doordat het de beslissingswedstrijd tegen WHC 2 in Apeldoorn verloor.

Hierdoor liep men ook het toernooi om het Nederlands Kampioenschap voor reserveteams van het zaterdagvoetbal mis. Wanneer die kampioenschappen precies waren, en andere heldendaden van SKV 2 zoals het winnen van de Fair Play Cup? Vraag het aan Nico Jansen of aan Jan den Hartig. Of zoek het op in mijn jubileumboeken en/of columns. Heb ik ze tenminste niet voor de kat z’n viool geschreven.

BLEDDER

2015-05-03