2015-05-03
Vijf mei

5 mei

Op 5 mei presenteerde ik, samen met mijn echtgenote Melani Gijsbers, vier jaar lang in de feesttent op de Gerdesstraat, niet alleen het feestprogramma maar ook twee teksten die nog even stilstonden bij de herdenking van de vierde mei. Want zonder de vierde mei zou er immers geen 5 mei zijn. Die twee teksten waren in de eerste plaats het ‘lied van de Vrijheid’ van Thé Lau en in de tweede plaats een tekst die ik al een aantal jaren daarvoor had geschreven maar tot mijn verbijstering elk jaar steeds weer actueel was. Inmiddels zijn we zes jaar verder maar door al die politieke crisisgesprekken van de laatste weken over uitgeprocedeerde asielzoekers is diezelfde tekst op dit moment, helaas, weer actueel. Daarom wil ik ook dit jaar deze tekst laten horen. Nu niet in de feesttent op de Gerdesstraat, dat zou ook niet meer kunnen want die is om financiële redenen de binnenstad uitgebonjourd, maar op dit podium, de kabelkrant van RTV Rijnstreek.

Hotel De Wereld
Wij zijn zo trots op dat gebouw
Daar hangen altijd nog de namen
Van Foulkes en die van Blaskowitz
En onvoorwaardelijke overgave

Wij zijn zo trots op dat gebouw
Op 5 mei al die mooie franje
Met de tv bij Blote Jan
En vlaggen: rood, wit, blauw, oranje

Wij zijn zo trots op dat gebouw
Hotel De Wereld: vrijheid, vrede!
De dag erna is ’t al voorbij
Weg uitgeprocedeerden, stante pede!

Wij zijn zo trots op dat gebouw
De veteranenoptocht door de straten
Dat waren ooit ook vreemdelingen hier
Net als hun toen gestorven maten

Wij zijn zo trots op dat gebouw
De vrijheid en memento mori
Elk jaar is er een vijfde mei
Opdat ‘Het niet vergeten zij’

Alleen het requiem voorbij
Is schrijnend kort vaak de memorie

Op 5 mei wens ik iedereen een vrolijk 70-jarig bevrijdingsfeest.

2015-05-03