2015-05-06
Moneymakersland

Moneymakersland

Na de herdenking van 4 mei en het, voor een groot deel verregende en verwaaide, bevrijdingsfeest van 5 mei staat ook een columnist weer met zijn voeten volop in de banale gang van zaken van alle dag. Mijn vrouw zaliger kreeg ooit als levenswijsheid van haar oma mee: ‘Kind, als je moet huilen kun je dat beter doen in een Rolls Royce dan achter op lijn 7’. En mooie metafoor waarvan ik me de laatste tijd vaak heb afgevraagd of die ook geldt voor de top van de financiële wereld.

Een wereld waarin geen plaats is voor emoties. Waar men emoties zelfs gevaarlijk vindt, maar voor thuis moet bewaren. Een wereld waarin je, niet gehinderd door empathie, het lagere personeel ontslaat en tegelijkertijd je eigen salaris met een simpel tonnetje verhoogt.

Een wereld waarin het niet onlogisch is dat, wanneer je als bankdirecteur de boel verkloot je als oprotpremie 28 miljoen meekrijgt. Een wereld waar Mammon, de god van het geld, de scepter zwaait.

Hoe, vraag ik mij af, zal het volk met zo’n financiële tunnelvisie reageren wanneer het echt iets verliest wat met alle geld van de wereld niet terug te krijgen is?

Krokodillentranen huilen in hun Rolls Royce Phantom of in hun Porsche 918 Spyder of in hun Ferrari F12 Berlinetta of toch maar in hun Aston Martin Vanquish Volante? Ze hebben ze immers voor het kiezen!

Ooit zei een vriend tegen mij dat hij niet graag een miljoen wilde winnen in de staatsloterij.
Eén of twee ton leek hem prachtig, om zijn hypotheek voor het grootste deel af te betalen en om zijn 12 jaar oude Volvo in te ruilen voor eentje van een jaar of vier, vijf. Meer niet, omdat hij vond dat teveel geld niet goed is voor een mens. Je alle realiteit in het leven gaat verliezen, je hersens worden aangetast.

Armoe maakt niet gelukkig maar teveel geld maakt wereldvreemd. Als je een premie van achtentwintig miljoen euro meekrijgt, omdat je een bank naar de sodemieterij hebt geholpen, en dat normaal vindt omdat een commissie van andere gekken dat in je arbeidsvoorwaarden heeft opgenomen, mankeert er iets aan je grijze massa.

Maar hoe overtuig je het volk uit dit huiveringwekkende Moneymakersland ervan dat zoiets in een normale wereld van de gekke is? Dat het geen advocaat maar een psychiater nodig heeft?

2015-05-06