2015-05-13
De Nutsspaarbank

De Nutsspaarbank

De vorige week ging mijn column over de verloederde mentaliteit in de financiële wereld.
Vijftig jaar geleden had je nog banken die de boeren financieel ondersteunden, de Boerenleenbank en de Raiffeisenbank. Na een fusie nu de Rabobank. Een bank die twee jaar geleden de zaak belazerde met de libor-rente. Verder had je vijftig jaar geleden nog de Nutsspaarbank. Een bank ter ondersteuning van de ‘kleine man’. In Wageningen stond tot 1966 de Nutsspaarbank aan de Stationsstraat. Ongeveer op de plek waar later haar opvolger is gekomen: de SNS Bank. SNS staat voor ‘Samenwerkende Nederlandse Spaarbanken’. Ook deze bank dreigde aan financiële verloedering ten onder te gaan voordat de regering in moest grijpen.
De Nutsspaarbanken in Nederland stonden bekend om hun statige architectuur. Dat men in Wageningen de Nutsspaarbank in 1966 afgebroken heeft is voor mij nog altijd een raadsel.
Of eigenlijk ook niet. Want in ons stadsbestuur van de jaren vijftig/zestig zaten, o.l.v. superregent burgemeester Maarten de Niet, allerlei mafkezen die zelfs Hotel De Wereld wilden afbreken. Wageningers met meer historisch besef konden dat nog maar net voorkomen. Het was dus niet vreemd dat de statige Nutsspaarbank in 1966 wel voor de bijl ging.
De sfeer en de mentaliteit in die spaarbanken kan ik niet beter weergeven dan ik dat ongeveer 25 jaar geleden deed in een liedje. Een paar coupletten daarvan.

De oude spaarbank van weleer
Die was gevestigd in een pand
Met heel veel eikenhout en leer
Had een beleefd gedempte sfeer

Daar stond je elke woensdag weer
Met een paar centen in je hand
Dan schreef plechtstatig een meneer
Die centen in je spaarbankboekje neer

De oude spaarbank van weleer
Die rustige gedempte sfeer
En die plechtstatige meneer
Bestaan vandaag de dag niet meer

Veel glas, een drukke winkelstraat
Een pinpas, geld uit d ’automaat
Past in dat moneymakersland
Nog wel een kind met een paar centen in de hand?

Wij kunnen de klok niet terugdraaien en de financiële wereld is niet van plan dat zelf te doen. Heeft niets van de crisis geleerd. Stiefelt weer recht op het financiële ravijn af zo blijkt uit het boek van Joris Luyendijk. Dat belooft wat voor de toekomst!

2015-05-13