2015-06-02
Tweede divisie

Tweede divisie

Volgende week woensdag 10 juni kan men op de Berg weer uit volle borst het lijflied van FC Wageningen meezingen. Een heel ander geluid dan de beschamende vertoning die de FIFA de vorige week bij de vergadering in Zürich liet horen. Maar daarover een volgende keer meer. Eerst FC Wageningen op woensdag 10 juni.

Vier verdwenen bvo’s – Veendam, SVV, Haarlem en FC Wageningen – spelen dan in de z.g. Tweede Divisie een aantal nostalgische wedstrijden.
Op 10 juni zal de Groene vlaggenzee na 23 jaar weer zingend naar De Berg trekken.

Bij de promotie van FC Wageningen naar de eredivisie, in 1980, werd mij door Ton van Rhoon gevraagd of ik niet een lijflied voor de FC wilde schrijven want zo’n lied, dat de fans lekker mee kunnen yellen, had de pas gepromoveerde eredivisionist nog niet. Het moest wel allemaal binnen een paar dagen geregeld worden.

En warempel dat lukte. Binnen een dag had ik de tekst klaar. Componist/pianist Aart van de Berg deed er nog korter over om de melodie te maken en Ton van Rhoon regelde met Job Zomer en diens platenmaatschappij Munich producties de plaatopname in Farmsound Studio in Heelsum. Hoesontwerp en de foto’s werden gemaakt door Rein Heij. Heel creatief Wageningen was driftig in de weer.

Aangezien wij destijds een landelijk bekende cabaretgroep waren en het serieuze lijflied van de FC niet met de ironie van een cabaretlied verward moest worden verzon Aart van den Berg voor ons de eenmalige geuzennaam ‘De Ketsers’.
En we ketsten met onze stemmen lekker tegen aan. Muzikaal begeleid door een aantal Wageningse topmuzikanten. Zoals Frits Gieltjes en de huidige wethouder van o.a. sport Han ter Maat.

Komende woensdagavond 10 juni 2015 kan iedereen met dat lied onze sterren van weleer op de Berg weer aanmoedigen om hun ooit zo soepele spieren nog een keer onverantwoord los te gooien. En: ‘Reken maar als groen-wit scoort koel het doel doorboort dan schudt de hele stad van Berg tot Nudepoort. Zodat het zelfs in Arnhem wordt gehoord’.

2015-06-02