2015-06-25
Zomergids

Zomergids

Logische vraag: wat moet je met een zomergids voor een wintersport die voornamelijk beoefend wordt in de herfst en in de lente?

Bij voetbal zijn veel zaken onzeker. De winterstop kan lang of kort zijn. In sommige gevallen beperkt ie zich van de dag voor Kerst tot begin januari want bij een natte herfst en een prutwinter wordt de winterstop nog wel eens gebruikt voor inhaalwedstrijden.
Vaak heb je ook nog zaalvoetbaltoernooien rond Kerst en Oud en Nieuw. Dan is er dus bijna helemaal geen winterstop.

Maar de zomerstop is een vast gegeven. Vanaf juni is iedereen vrij om zich weer op te laden voor het nieuwe seizoen. ‘Bruine benen zijn luie benen’ zei een SKV-trainer vroeger altijd op de eerste training na de zomerstop. Wat moet je in zo’n luie voetbalzomer dan nog met een zomergids?

Het argument is om wat bij te praten over het afgelopen jaar en wat informatie uit te wisselen met de leden, de sponsors en met eventuele nieuwe leden. Dus ook een prelude op het nieuwe seizoen. Voor echte voetbalfanaten is er eigenlijk geen zomerstop. In de even jaren is er zomers een EK of een WK voor mannen en op de oneven jaren zijn die er tegenwoordig voor vrouwen.

Het hele jaar is voetbal onderhand een onuitputtelijk onderwerp.
Ga op maandagmorgen maar eens een visje eten bij de viskar. Terwijl de visman de haringen fileert doen de klanten dat genadeloos met de wedstrijden van het afgelopen weekend.
Maar meedogenloos komt in juni de vervloekte zomerstop. Voordat de grote toernooien gaan beginnen zijn de dagen zonder voetbal voor de echte fanatiekelingen wel heel erg lang.

Nou daarvoor is dan blijkbaar de zomergids. Nu maar hopen dat ie op tijd klaar is.
Zo niet? Dan heeft men aan de viskar weer wat te klagen.

En verder? Zolang er pleintjes, grasveldjes en vakantiestranden zijn blijft de jeugd voetballen. Trekt zich geen bal aan van de jaargetijden. Ooit zei de beroemde schrijver George Bernhard Shaw (Ierland; 1856) dat het jammer is dat de jeugd altijd weer verspild wordt aan jonge mensen. Die heeft dan ook niet gevoetbald omdat het er toen gewoon nog niet was.

BLEDDER

2015-06-25