2015-07-06
Marijkeweg

Marijkeweg

Sinds het gedonder met de Grieken moet ik regelmatig denken aan de Marijkeweg. De Marijkeweg? Ja, aan de Marijkeweg want daar stond vroeger het meest gehate gebouw van Wageningen: het belastingkantoor. Als ik aan de Grieken denk, denk ik aan hun belastingmoraal.
Vroeger, toen ik als cabaretier een cabaretgezelschap runde moest ik regelmatig naar dat vervloekte oord aan de Marijkeweg. Men was aan de Marijkeweg van mening dat cabaretiers en hoeren de belastingen besodemieterden. Laat ik het wat subtieler zeggen: de cabaretiers flesten de boel en de hoeren naaiden de zaak. Ze sloegen je veel te hoog aan en als je dan ging piepen moest jij maar bewijzen dat zij ongelijk hadden. De omgekeerde wereld. Als kritische volgers van politieke en sociale misstanden waren wij nog roomser dan de paus wat onze belastingaangifte betrof. En we moesten wat verleidingen weerstaan want de belastingmoraal van de theateruitbaters en vooral die van de organisatoren van bedrijfs- en andere feesten, kon aardig wedijveren met die van de Grieken. Maar op zwartwerken was ons antwoord altijd: Oxi! Toch moest ik regelmatig naar de Marijkeweg om ene meneer De Haan te overtuigen dat wij principieel de belasting nooit flesten al was het alleen al omdat we daarmee onze eigen glazen ingooiden.

Maar ook in deze tijd is het misschien beter om niet al te hard over de belastingmoraal van de Grieken te oordelen. Nog altijd gaan er in ons land miljarden om in het zwartgeldcircuit. Klussers, interieurverzorgsters, schnabbelaars, ‘louche’ handelaars: zwart geld houdt onze economie voor een groot deel draaiende.

Dan heb ik het alleen maar om het kleine grut en niet over het grote spul dat hier alleen een kantoortje heeft of een postbusadres. Je mag twee keer raden waarom. ‘Nederland belastingparadijs’ hoor je in vele buitenlanden fluisteren!

Ik ben nooit in Griekenland geweest. Toen wij op de KRO- tv in 1972 tijdens het Griekse kolonelsregime daarover een vernietigend lied hadden gezongen werd ons een reis naar dat zonnige vakantieland ten sterkste afgeraden. Ook in Nederland hadden de muren Griekse oren.

Maar ik heb van Griekse zonaanbidders en andere insiders begrepen dat ons zwartgeldcircuit maar een peulenschil is bij dat van de Grieken. Maar toch: wat minder fout is ook fout. Ja of nee: oxio of nai? Voor de Grieken is het oxi waarmee ze nee bedoelen.

Nee, ‘nai’ betekent voor de Grieken niet ‘nee’ maar ‘ja’. En wij hadden een belastingkantoor dat weg is van de Marijkeweg en dat is een weg die genoemd is naar een prinses die geen Marijke meer heet. Het leven wordt ons niet eenvoudig gemaakt.

2015-07-06