2015-07-19
Schreeuw 2

Schreeuw 2

In de vorige Schreeuw vertelde ik dat Vincent van Gogh in zijn hele leven maar één schilderij heeft verkocht: ‘De rode Wijngaard’. Opbrengst:400 franc! Zelfs de grootste kunstkenners zagen zijn werk niet zitten.

Als je destijds een referendum had gehouden had meer dan 99 % van de kunstkenners ‘Nee’ gestemd tegen het werk van Vincent van Gogh.

Achteraf is een koe in de kont kijken maar de grote meerderheid zat er destijds goed naast. ‘De Rode wijngaard’ hangt nu in Moskou in het Poesjkinmuseum en het zou mij niets verbazen als de financiële waarde vandaag de dag meer dan 100 miljoen euro is.

Ook in de politiek is maar al te vaak gebleken dat de meerderheid soms kiest voor volstrekt foute personen met volstrekt foute ideeën. Dat is jammer voor de democratie maar je kunt moeilijk na verkiezingen degene laten besturen die de minste stemmen heeft gekregen.

De Grieken hebben de democratie uitgevonden maar we weten allemaal dat het geen volmaakte bestuursvorm is. Dat merken de Grieken nu zelf ook. Niet alleen omdat de meerderheid van de EMU tegen hun manier van besturen is maar ze hebben zelf ook democratisch Tsipras als hun president gekozen.

Tsipras, de man die binnen een week eigenhandig het ‘nee’ van een referendum in een ‘ja’ veranderde. Dat schijnt bij de uitvinders van de democratie zomaar te kunnen.
Maar dat kon Rutte ook met zijn verkiezingsleuze: ‘Geen cent meer naar de Grieken’.

Wat dit met Wageningen te maken heeft? Met ons democratisch gekozen stadsbestuur is het niet anders. Heeft ook wel eens straal ongelijk. Wat en wanneer dan? Mag ik dan voorzichtig wijzen op o.a. het uiterwaardenplan in de jaren zestig?

Het is lullig maar we hebben nu eenmaal geen betere bestuursvorm alle andere vormen hebben in de tijd bewezen dat ze nog een stuk minder fraai, of totaal verwerpelijk, zijn.

Het voordeel van een echte democratie is dat je tegen de ideeën van de meerderheid mag protesteren. Als je wilt mag dat zelfs met een schreeuw. Bovendien kun je ze bij de volgende verkiezingen weer wegstemmen. Een beetje schraal maar toch een troost.

2015-07-19