2015-07-25
Exoplaneet

Exoplaneet

Sterrenkundigen van de NASA hebben de afgelopen week, ergens diep in het heelal, een planeet ontdekt die sprekend lijkt op onze Aarde. Hij is alleen 60% groter.
Ooit hoop ik dat ze tijdens mijn leven nog een exoplaneet ontdekken die helemaal een kopie van de Aarde is. Dus kompleet met Nederland en Wageningen aan de Rijn. Alleen moet ie dan in ontwikkeling wat achterlopen op ons.
Dan zouden we kunnen zien hoe Wageningen er vroeger uitzag. Bijvoorbeeld in de tijd dat we nog geen riolering hadden. Toen uitwerpselen en ander afval geloosd werden in de stadsgracht. Waardoor er in de stad een vreselijke stank heerste en de ziekte van Weil en vooral de pest veel slachtoffers maakte.
Schout en schepenen zouden dan besluiten om een riolering aan te leggen (begin 1900) en de stadsgracht gedeeltelijk te dempen.
Zouden de voorstanders van het Aardse Wageningen, dit wetende, dan nog zo gretig zijn in het heropenen van de stadsgracht?
Vooral als je ook nog een forse temperatuursverhoging te wachten staat waardoor Nederland subtropisch wordt en de gracht een Luilekkerland wordt voor de malariamug?

Verder zou ik op onze tweelingplaneet een borrel gaan drinken in de herensociëteit aan het eind van de Hoogstraat en ’s avonds naar de Negro gaan om te lachen om het cabaretduo Tholen en van Lier. Of naar een van de vele komedianten die voor de oorlog door het hele land reisden. Zoals Lou Bandy en zijn broer Willy Derby.
Zou ik dan ook naar Jean-Louis Pisuisse en Max Blokzijl gaan? Of toch maar niet omdat ik al wist dat Blokzijl in de oorlog goed fout zou worden? Zou ik dat allemaal willen terwijl ik weet dat een paar jaar later Wageningen platgeschoten wordt? Moet ik iedereen die ik daar tref dan vertellen welke gruwelijkheden ons te wachten staan?

Bij nader inzien mogen wat mij betreft de sterrenkundigen nog even wachten met het ontdekken van zo’n planeet. Dan blijf ik het hier wel doen met gekraste bakelieten grammofoonplaten van Tholen en Van Lier, Lou Bandy en Willy Derby.
Mogen ze van mij de gracht ook wel weer open maken. Drink ik op de Markt wel een gin-tonic met kinine tegen de malaria als het van de week aangekondigde wondervaccin tegenvalt.

2015-07-25