2015-09-03
’t Is maar hoe je het verpakt

’t Is maar hoe je het verpakt

Een voorbeeld.
Wanneer iemand van z’n baas een extra beloning krijgt voor een extra zware klus, is daar niets op tegen. Als de hele waarheid is dat die iemand een fabrieksdirecteur is die zichzelf een forse bonus geeft en die zware klus het ontslaan van 500 werknemers is, dan klinkt dat heel anders. Het is maar hoe je het verpakt.

Een ander voorbeeld.
Wanneer iemand van z’n baas een extra beloning krijgt voor een financieel bijzondere prestatie, is daar niets op tegen. Als de hele waarheid is dat die iemand directeur is van een verzekeringsbedrijf die zichzelf een forse bonus toekent omdat hij het bedrijf een forse winst heeft bezorgd door het verkopen van rommelhypotheken, dan klinkt dat heel anders. Het is maar hoe je het verpakt.

Een geactualiseerd oud voorbeeld.
Wanneer ik hard ga lopen tegen Dafne Schippers en na afloop niet zeg dat ik kansloos verloor, maar dat Dafne en ik meededen aan een hardloopwedstrijd. Ik tweede werd en Dafne één na laatste, dan klinkt dat heel anders. Het is maar hoe je het verpakt.

Politici zijn ook dol op het verpakken van de waarheid met een mooie strik erom.
Als zij zeggen: ‘Uw waardevolle opmerkingen nemen wij mee’ dan bedoelen ze meestal: daarna flikker ik ze in de onderste la van mijn bureau naast alle andere ‘waardevolle opmerkingen’. Dat klinkt heel anders.

Wanneer politici op een bijeenkomst een uitspraak over een heikel onderwerp zo veel mogelijk willen vermijden dan houden ze die bijeenkomst op een avond wanneer het Nederlands elftal speelt en sturen ze ‘vanwege drukke werkzaamheden’ een woordvoerder.
Kunnen ze later altijd zeggen dat zij het niet beweerd hebben.

Op deze manier beoordeel ik altijd de uitspraken van onze politici. Het is heel vermakelijk en leerzaam om te zien hoe velen over een gewiekste fantasie beschikken. Bovendien leer je ze bestrijden met hun eigen trucs. Bijvoorbeeld.

In het seizoen 1977/1978 speelden we een cabaretprogramma met de ironische titel ‘Als de lading maar gedekt is’ daarin gebruikten we ook veel van die trucs. Onder andere in de volgende grap: ‘Het gaat prima met ons land want met Den Uyl stonden we aan de rand van een afgrond, en nu met Van Agt zijn we een hele stap verder’. Het is maar hoe je het verpakt.

Wel zou ik politici adviseren om eens naar het voetballen te gaan. Daar kunnen ze leren dat je door veel gedraai uiteindelijk geen meter opschiet. Daarvoor kunnen ze dicht bij huis blijven want ook voor de Wageningse clubs is deze week de competitie weer begonnen. En op elk veld loopt er wel zo’n draaikont rond.

2015-09-03