2015-09-06
Sport verbroedert

Sport verbroedert

Voetbalclubs kregen de vorige eeuw bijna allemaal namen die met ideologie te maken hebben. Denk maar eens aan: ’Tot Ons Nut En Genoegen Is Deze Opgericht’ (Tonegido, Voorburg) en ‘Sport Door Vriendschap Barneveld’(SDVB). In Wageningen zijn ‘Sport Kweekt Vriendschap’ (SKV) en ‘Ontspanning Na Arbeid’ (ONA) goede voorbeelden.
Dan waren er nog talloze namen die getuigden van een religieuze basis: alle clubs die begonnen met RK waren Rooms Katholiek en clubs die begonnen met een grote C meestal Christelijk. Als het tenminste niet de c van combinatie was. Een enkele keer speelde humor de hoofdrol: HBOK uit Amsterdam: ‘Het Begon Op Klompen’. Ideologie en voetbal: kom daar tegenwoordig maar eens om. De namen van veel voetbalclubs hebben niets meer te maken met hun ideologisch verleden. Zouden die dus moeten veranderen zoals AGOVV uit Apeldoorn dat deed: ‘Apeldoornse Geheelonthouders Voetbal Vereniging’ werd ‘Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder’. Wat vroeger gebaseerd was op verbroedering ontaardde in verloedering. Maar wat wil je wanneer de voetbaltop, de FIFA, het criminele voorbeeld geeft. Beschamend was dat vorige week in Haarlem een potje nostalgisch voetballen ontsierd werd door jeugdige relschoppers die Haarlem of FC Wageningen nooit hebben zien spelen. Het gevolg is dat woensdag a.s. de tweede aflevering van ‘De Tweede Divisie’ op De Berg is afgelast. Voetbal en ideologie. Vroeger dacht men dat met voetbal er nog heel wat te redden viel op deze planeet. Vergeet het maar!

Met voetbal kun je de planeet niet redden

Met voetbal kun je de planeet niet redden
Bij voetbal gaat de ideologie
Niet heel veel verder dan
Bijvoorbeeld vier – drie – drie

Met voetbal kun je de planeet niet redden
Bij voetbal is het enkel maar te doen
Om billen op het pluche
En sjoemelen met poen

Met voetbal kun je de planeet niet redden
Het ‘Sport verbroedert’ werd een forse flop
Maar dat is toch normaal
Met hufters aan de top?

Met voetbal kun je de planeet niet redden
En politiek en godsdienst dan?
Die maken toch al eeuwenlang
Er ook een potje van?

Ja, maar met voetbal kan je de planeet niet redden
’t Is op z’n best een simpel spel
En als het dat alleen zou zijn?
O, ja, misschien dan wel

Te somber gedicht? Is er voor voetbal ook een renaissance mogelijk? Ik hoop het!

2015-09-06