2015-09-30
De evolutie op z-n retour

De evolutie op z'n retour?

Geleerden beweren dat mensen en apen in een heel ver verleden gezamenlijke voorouders hebben gehad. Wij hebben, bijvoorbeeld, voor 98,6 % dezelfde genen als de chimpansee. Die 1,4 % verschil zorgt er onder andere voor dat de mens aanmerkelijk meer hersens heeft ontwikkeld.
Als ik het verstand van de top van het Volkswagen concern beoordeel dan vraag ik mij af of de laatste bewering wel juist is. Je hoeft niet bar veel meer hersens dan een chimpansee te hebben om te begrijpen dat als je de boel zo openlijk en grootscheeps besodemietert je zwendelarij vroeg of laat op straat komt te liggen. En dat de gevolgen aanmerkelijk meer gaan kosten dan die oplichterij heeft opgeleverd.
Het beangstigende is dat dit soort hersenloze flessentrekkerij niet alleen in de autohandel voorkomt maar ook, zoals we de laatste 7 jaar gezien hebben, in de top van het bankwezen. Zwendel met allerlei rotzooi als rommelhypotheken en met de liborrente zijn de autohandel ruimschoots voorgegaan.
En dan heb ik het nog niet over verzekeraars die hun klanten en masse opgelicht hebben met woekerpolissen. Sommigen van die ladelichters gaan daarna, alsof er niets is gebeurd, de politiek in. Nog erger is dat ze vaak nog een fors aantal stemmen krijgen ook. Kijk maar eens naar de polls van de Amerikaanse mafkees en vastgoedmagnaat Donald Trump.

Van bankiers tot verzekeraars en van automobieltycoon tot vastgoedmagnaten: het zijn allemaal voorbeelden van sjoemelaars bij wie de hebzucht blijkbaar groter is dan hun herseninhoud. Dan heb ik het nog niet eens over hun tot op de draad versleten geweten.
Het begint er nou toch wel ernstig op te lijken dat de ontwikkeling van het menselijk brein behoorlijk over de top heen is. Dat de evolutie van de mensheid niet alleen gestopt is maar inmiddels al fors op z’n retour is. Op deze manier zal het niet al te lang meer duren dat de mens, of wat daar in de toekomst voor doorgaat, weer voor100% genetisch identiek is aan de chimpansee.
Oh ironie: de bobo’s met hun gouden handdrukken veranderen in echte bokito’s met een zilveren rug en hun ivoren toren muteert tot een echte apenrots.

Wat dit met Wageningen te maken heeft? Ik hoop van niets!

2015-09-30