2015-10-08
Topvoetbal – voetbaltop

Topvoetbal – voetbaltop

In voetbal is alles toegestaan zolang de scheidsrechter het maar niet ziet. Een adagium waar alle voetballers driftig misbruik van maken. Ook topvoetballers.
Maradonna (de hand van God) en Thierry Henry mochten met de hand scoren omdat alle arbiters op hetzelfde moment poep in de ogen hadden. Dus kwamen Engeland en Ierland er bescheten van af.
Op zondagmiddag 3 november 1974 schoot tijdens de wedstrijd FC Wageningen – PSV, Willy van der Kuijlen een vrije trap zo hard op of net naast het doel van Keeper Bert van Geffen, dat scheidsrechter Jan Keizer een goal goedkeurde die niemand gezien heeft.
Volgens de twijfelende scheidsrechter had skiete Willy de bal door het net geschoten omdat in de linkerhoek van de Wageningse doelman een gat zat. Gezien of niet gezien de scheids is de baas dus een doelpunt.
(Uiteindelijk werd het 1 – 1 omdat Jan Groenendijk FC Wageningen al op 1 – 0 had gebracht.
Drie jaar later nam FC Wageningen fors wraak door een paar dagen voor kerst 1977 in Eindhoven PSV met maar liefst 6 – 1 uit de beker te kegelen.)

De voetbaltop, de FIFA dus, nam schaamteloos dit idee over. Schaamteloos omdat de organisatie dusdanig opgezet is dat ze hun eigen scheidsrechter zijn.
De FIFA mag dan een wereldvreemde organisatie zijn maar toch niet zo autonoom als de heren wel dachten. De buitenwereld is zich ermee gaan bemoeien en is nu bezig met het uitmesten van de FIFA stal. Een stal waar die van de Griekse mythologische koning Augias niets bij was. De bezem wordt ditmaal niet gehanteerd door Heracles maar door de Amerikaanse justitie met behulp van hun Zwitsers collega’s.
Ik ben benieuwd of Sepp de sluwe een aantal mazen in het net weet te vinden dat zich nu wel zeer dicht om hem heen aan het sluiten is. Voorlopig is hij met zijn maat in het kwaad Platini voor 90 dagen geschorst.

Ondertussen kijk ik op zaterdagmorgen met plezier naar pupillenvoetbal waar, in de schrale ochtendzon, de spelvreugde vanaf spettert.
Voor mij de enige manier om nog een beetje te blijven geloven in de innerlijke goedheid van de (voetbal)mens.

2015-10-08