2015-10-15
Levensvragen

Levensvragen

Eén van de grootste levensvragen van de laatste dagen is: ‘Hoe breng ik de zomer van 2016 door nu het Nederlands elftal is uitgeschakeld voor het E.K. in Frankrijk?’
Straatcomités zijn in paniek omdat de straat niet versiert hoeft te worden. Vrouwen vragen zich wanhopig af wat ze zo’n hele lange zomer met een chagrijnige man thuis moeten doen. Reisbureaus overwegen of ze personeel moeten ontslaan nu al die aanbiedingen naar Frankrijk niet doorgaan. Plaatselijk slijterijen en grote bierbrouwerijen piekeren zich suf hoe ze kunnen overleven zonder de verwachtte en misschien wat voorbarig ingecalculeerde omzet. En dat het helemaal een ramp wordt als Daphne Schippers onverwachts en ondanks uitgekiende hormonale voorzorgsmaatregelen toch ongesteld wordt tijden de Olympische Spelen en als Tom Dumoulin in de Tour de France bij een valpartij betrokken raakt.
Waarschijnlijk zal dan ook onze regering vallen omdat er een nieuwe financiële crisis dreigt want op elk flesje bier zit bijna 15 cent accijns en op elke fles jenever een kleine 6 euro. Aan De Rijn hoor je nu al, als je op een rustige nacht goed luistert, Jeroen Dijsselbloem luid tandenknarsen.

Krijgen we in 2016 een kopie van het rampjaar 1672: het volk redeloos, het land reddeloos en de regering radeloos? Op Rutte na dan want Rutte lacht om elke klacht.
Misschien ligt hier een taak bij de Wageningse voetbalclubs om wat verlichting te brengen in deze poel van ellende. Dat kan door, net als in de oorlog, op zomeravonden een bedrijfscompetitie te organiseren. In de zomer van 1944 was dat immers een groot succes. Gaf vele zomeravonden een welkome afleiding aan vaak meer dan duizend inwoners.
Ik raad daarom ons stadsbestuur dringend aan om zo snel mogelijk weer een afdeling sportzaken in leven te roepen zodat die met de besturen van de plaatselijke voetbalclubs en de ondernemingsraden van de Wageningse bedrijven nu al aan de organisatie kunnen beginnen.
Dat zal vast verlichting geven aan één van de grootste levensvragen van de laatste dagen: ‘Hoe breng ik de zomer van 2016 door nu het Nederlands elftal is uitgeschakeld voor het E.K. in Frankrijk?’ Het is bar.

2015-10-15