2015-10-22
L_histoire se repete

L'histoire se répète

Omdat mijn zoon voor zijn geboorte al een dwarsligger was moesten mij vrouw en ik, diep in de nacht, voor de bevalling naar het streekziekenhuis in Bennekom. De volgende dag moest ik hem opgeven in het gemeentehuis in Ede.
Bij mijn dochter gebeurde iets soortgelijks. Bij beiden staat dus in hun paspoort dat ze geboren zijn in Ede. Beiden vinden dat geen compliment. Erger nog: hebben daar zwaar de pest over in. Ze vinden dat ze geboren en getogen Wageningers zijn.

Bij mij is het omgekeerde gebeurd. Mijn ouders, geboren en getogen in Friesland hebben na hun trouwen jarenlang in de provincie Groningen gewoond. Daar zijn hun kinderen, dus ook ik, geboren. Mijn vader kon daar een goede baan krijgen en dus waren mijn ouders een soort economische vluchtelingen.
Wie een beetje op de hoogte is van de verhoudingen in Noord-Nederland weet dat Groningers en Friezen water en vuur zijn. Voetbalwedstrijden ontaarden vroeger altijd in een bruut gevecht tussen de veeboeren en de akkerbouwboeren. Strijk en zet sloegen de supporters elkaar met de klompen op de hersens.
Hoewel geboren in Groningen was ik dus een soort allochtoon. Op de straat spraken wij Gronings, op school probeerden ze ons Nederlands te leren en thuis spraken mijn ouders Fries tegen ons. Ik verstond en versta nog altijd perfect Fries zonder het zelf te kunnen spreken.
Op mijn zeventiende heb ik mijn geluk gezocht en gevonden in Wageningen en voel mij onderhand, bijna net als mijn kinderen, ook een Wageninger met een andere geboorteplaats in mijn paspoort.
Mijn vader heette De Vries maar zag er allerminst uit als een Fries. Zijn hele familie leek niet op lange, blonde Vikingen maar waren klein en gedrongen en hadden zwart haar.
Terug in de geschiedenis: in 1685 vluchten 50 000 Franse Hugenoten uit Frankrijk naar Nederland. Ruim 1800 van hen kwamen in Zuid–Friesland terecht. Vormden daar een plattelandskolonie in Gaasterland: de geboorteplaats van mijn zwartharige vader.
Kortom mijn familie heeft door de jaren heen wat rondgezworven. Vluchtend voor hun leven voor de Franse katholieken of op zoek naar betere economische omstandigheden of als gelukszoekers.

Wat ik nu over vluchtelingen denk? l‘Histoire se répète! Hé, waarom zeg ik dat nu opeens in het Frans?

2015-10-22