2015-11-26
Eens krijg je de rekening thuis

Eens krijg je de rekening thuis

Natuurlijk heeft men jaren geleden al voorspeld dat door al die oorlogen in het Midden-Oosten en in Afrika het een keer goed fout gaat en Europa vandaag of morgen te maken krijgt met miljoenen vluchtelingen.
Meer dan 50 jaar geleden zei mijn aardrijkskunde leraar al dat wij Europeanen ‘eens de rekening thuis krijgen’. Waarom hebben de Brusselse Bobo’s daar dan niet op geanticipeerd?
Natuurlijk heeft De Club van Rome in 1968 al voorspeld dat het met het milieu en de voedselproductie vroeg of laat goed fout gaat in de wereld. Waarom heeft vooral de Nederlandse politiek daar lou loene op geanticipeerd?
Natuurlijk heeft men al jaren geleden voorspeld dat de Landbouwuniversiteit een geweldige groei zal doormaken. Vooral door de komst van duizenden buitenlandse studenten. Vraag het maar aan internationale studentenwerver en nu politicus Rien Bor.
Waarom heeft ons stadsbestuur daar niet op geanticipeerd?

Al vele jaren wisten we dat de Landbouwuniversiteit ooit een Campus zou krijgen tussen Wageningen en Ede. Op De Born, omdat daar al veel instituten zijn gevestigd. Waarom heeft men daar dan niet op geanticipeerd?
Men had toch ruim de tijd om op zijn minst eens goed na te denken over bijvoorbeeld een verkeersplan?
Het antwoord op al deze vragen is politieke gemakzucht van ‘wie dan leeft wie dan zorgt’ of/en angsthazerij omdat men voor honderd procent zeker wilde zijn dat de voorspellingen voor honderd procent uit zouden komen. Daarbij komt dat er na vier jaar meestal een ander college geformeerd wordt aan wie men de verantwoordelijkheden mooi kan doorschuiven.

Veel geld investeren in plannen die niet doorgaan is voor veel Wageningse bestuurders nog altijd een excuus en zelfs een trauma sinds Hans Gruijters als minister van ruimtelijke ordening in 1975 het uiterwaardenplan afkeurde. 30 Miljoen gulden werd als voorbereidingskosten uitgegeven. De stad stond toen op het punt om artikel 12 gemeente te worden.

Regeren is vooruitzien. Dat is de tragiek van bestuurders. Als je niet onfeilbaar bent als de paus krijg je vroeg of laat de rekening thuis.

2015-11-26