2015-12-03
December

December

Ooit was december de feestmaand bij uitstek. Liefst compleet met ‘Hoor de wind waait door de bomen’, en ‘I’m dreaming of a white Christmas’ van Bing Crosby. En niet te vergeten aan het eind van het jaar natuurlijk het nog nostalgischer ‘Uren, dagen, maanden, jaren, vliegen als een schaduw heen’.

Het feest van vijf december is de laatste jaren in het verdomhoekje terecht gekomen.
Maar ook het kerstfeest zit bij veel dierenliefhebbers in de verdachtenbank. Geen reeën doden om hun rug, geen hazen vermoorden om hun peper, geen fazanten om zeep helpen voor hun filet en geen kalkoenen liquideren om hun haasje.
En wat te denken van het treurige leven van dieren die voorbestemd waren om kiloknaller te worden?

Dan hebben we op het eind van de verguisde feestmaand nog oudejaarsavond.
Daar is ook al iets mis mee. Net nu ik een sprankelende fles champagne heb gekocht is op de laatste avond van het jaar die edele drank ineens bij de jongeren uit de gratie.
Champagne is plotseling een wijn voor oude zakken geworden. De moderne mens houdt het bij andere mousserende wijnen. Het maakt niet uit of het nu Sekt uit Duitsland is, Prosecco uit Italië, Cava uit Spanje, Sparkling Shiraz uit Australië, of Vonkelwijn uit Zuid-Afrika: alles is prima als het maar schuimt of bubbelt en geen champagne heet.

Zelfs met de licht schuimende (petillant, perlant) pareltjeswijn is op oudejaarsavond niks meer mis mee. Nog even en bier en frisdrank krijgen ook op deze dag extra cachet omdat die dranken in het glas ook opstijgende koolzuurbelletjes laten zien.
Wat moeten we nu nog met die meervoudig vermaledijde feestmaand december?
Voor mij hoeft december geen ‘feest’ maand te zijn. Sinds wij in Nederland elk jaar 800 dancefeesten hebben is het woord feest voor mij behoorlijk gedegradeerd.
Wat moeten we dan met onze twaalfde maand doen? Ik zou zeggen geef december de distinctie, de klasse en de stijl die hij voor je gevoel verdient. Maar weet wel: wat je doet ben jezelf.

En wat doe ik? Ik kijk uit naar januari. Niet om wat mij niet aanstaat van het afgelopen jaar af te sluiten want dat doe ik elke dag. Nee, gewoon het nieuwe jaar weer fris beginnen. Tenminste als die ouwe lullen champagne mij geen parten speelt.

2015-12-03