Biografie Klaas de Vries
Jeugd
Klaas is geboren in het Groningse Uithuizen, op 8 oktober,1942. Op de basisschool werd al snel duidelijk dat hij een energiek en vindingrijk jongetje was. Dat betekende dat hij met enige regelmaat de gang moest bekijken. Dat had overigens geen invloed op zijn schoolresultaten. De vakanties in deze boeren omgeving waren lang, omdat het in die tijd normaal was, dat kinderen in de drukke tijd meewerkten op het land. Na de lagere school, in 1955, deed Klaas toelatingsexamen voor de HBS in Groningen.
Na 3,5 jaar HBS kreeg Klaas een mysterieuze ziekte. Na enige tijd werd er TBC geconstateerd. In 1959 werd hij in het studentensanatorium in Laren (Noord-Holland) opgenomen, waar hij in 1960 zijn HBS-diploma behaalde.
Studie 1960 t/m 1969
In september 1960 verhuisde Klaas (nog net 17 jaar oud) naar Wageningen om te gaan studeren aan de Landbouwhogeschool. Met de studententijd brak er een belangrijke periode in zijn leven aan. Via zijn werk in de horeca bij Theater Junushoff werd de basis gelegd voor zijn grenzeloze belangstelling voor de theaterwereld. In maart 1962 kreeg Klaas voor het eerst de kans om zelf op het toneel te staan. Bij B.A.M., de toneelgroep van studentenvereniging SSR Wageningen, speelde hij de lijfwacht in het stuk ‘Caligula’ van Camus, als invaller voor een medestudent. In november 1962 bracht B.A.M. ‘Harlekinade’ van Rattigan op de planken, waarin Klaas een vaste rol had. Er volgden meer rollen bij B.A.M., maar ook door Klaas geschreven toneelstukken werden uitgevoerd, die hij soms zelf regisseerde. Zijn belangstelling ging in die tijd vooral uit naar het toneel, maar met een schuin oog keek hij ook naar de succesvolle cabaretgroep bij S.S.R Wageningen. Het cabaret waar zijn studiegenoot Aart van den Berg zich voor inzette.
In 1969 studeerde hij af in de vakken veevoeding, fysiologie der huisdieren en dierkunde. Naast deze studie volgde hij extra vakken zoals kunstgeschiedenis, didactiek, pedagogiek en puberteitspsychologie.
Na zijn studie kreeg Klaas aanbiedingen om onderzoek te gaan doen, maar hij besloot in zijn onderhoud te voorzien door les over diervoeding te geven aan mensen uit ontwikkelingslanden en ondertussen te kijken naar wat er op zijn weg kwam. Tegelijk was hij ook actief als cabaretier en schrijver.
Stepinstepuit 1968 t/m 1981
Omdat er iets mis was gegaan met een eenakter kwam van toneelgroep B.A.M. eind september 1968 het verzoek of Klaas (tekstschrijver) en studiegenoot Aart van den Berg (pianist/componist) konden zorgen voor een uur cabaret op de diës natalis van studentenvereniging S.S.R. van 25 oktober 1968.
Gezien de tijdsdruk werd er gekozen voor een pragmatische oplossing. Het in de haast gepresenteerde programma was in feite een doorstart van het cabaret Pimpernel uit Arnhem waar Louis Kockelman, Aart van den Berg en Janny Peters deel van uitmaakten. Klaas sloot daarbij aan samen met zijn vrouw Melani Gijsbers. De titel van het programma werd ‘Stepin Stepuit’.
Verrast door hun succes lieten de groepsleden zich overhalen om deel te nemen aan Cameretten, het grootste cabaretfestival van ons land. Zij deden dat onder de naam Cabaret Stepinstepuit. Er deden 15 groepen mee, ze werden achtste.
In 1969 werd opnieuw meegedaan aan Cameretten. Nu behaalden ze een vierde plaats. Bij de derde poging, in november 1971, vielen ze in de prijzen met een tweede plaats en kregen ze de publieksprijs. Het leverde bij veel schouwburgen en kleinkunsttheaters een arrangement op.
Gestimuleerd door dit succes stond Klaas al snel op de stoep van het gemeentehuis van Wageningen met het verzoek om een kleinkunsttheater te mogen openen. Na hard werken konden ze in het voorjaar van 1970 in de voormalige kegelbaan van schouwburg Junushoff een kleinkunsttheater openen. ‘Het Theatertje’, zoals de kegelbaan nu heette, had ruim 80 zitplaatsen. Tweeënhalf seizoen traden ze er elke zondagavond op.
Onder het motto ‘Het Cabaret Terug naar de kroeg’ traden ze daarna nog twee seizoenen op de zondagavond op in café Gambrinus (nu Diels).
Het cabaret vervolgde haar weg met een reeks programma’s zoals:
- Alle Menschen werden müder 1969-1970
- Ik stond erbij en ik keek ernaar 1970
- De tijd 1971
- De Groeten 1971-1973
- Gelijk afrekenen 1973-1975
- Als de lading maar gedekt is 1975-1978
- De kop in het zand 1978-1981
In de praktijk liepen bovengenoemde programma’s vaak in elkaar over en overlapten elkaar. In de beginfase waren de teksten van Klaas de Vries en Aart van de Berg of afkomstig uit het repertoire van Pimpernel. Later werden er ook enkele teksten van Hans Dorrestijn in het programma opgenomen, maar uiteindelijk schreef Klaas alle teksten zelf.
Stepinstepuit wisselde in bovengenoemde periodes van samenstelling: Louis Kockelman verhuisde naar het cabaret In den Twijfelaar in Rotterdam en zou later furore maken bij het Theatermuziekgezelschap Het Groot Niet Te Vermijden. Zijn plaatsvervanger Korn Dijksma werd later weer vervangen door Han Ter Maat. Uiteindelijk ging Stepinstepuit vanaf 1976 verder met de twee echtparen Klaas en Melani en Aart en Janny.
In april 1981 bracht de cabaretgroep Stepinstepuit haar laatste avondvullende voorstelling op de planken.
Tussen 1981 en 2003 werden er in opdracht speciale programma’s geschreven:
- 1991 Het congres van huisschilders (Noordwijk).
- 1992 Opening van Quintrix, advies, opleidingen en training: Aan het eind van de regenboog staat een pot met goud.
- 1992 Opening gerenoveerde RABO-bank Oosterbeek-Renkum: Het achtste wereldwonder.
- 1993 Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Wageningen: Dag Wageningen.
- 1993 Programma voor het 25 jarig jubileum van de directeur van de RABObank in Wageningen.
- 1994 CSM (Centrale Suiker Maatschappij). (Diemen). Wacht u voor de hond.
- 1995 Nederlandse Club in Zwitserland (Luzern).
- 1996 Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Wageningen. Alles is nog bij het oude.
- 1997 Open Monumentendag Wageningen. Beeldkwaliteit van de Hoogstraat.
- 1998 Lustrum van de Wageningse Ondernemers (WOC) in Hotel de Wereld. Beeldkwaliteit van de Hoogstraat en andere hachelijke ondernemingen
- 2000 CTB (College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen): Voorstelling in Schouwburg Junushoff t.b.v. de verzelfstandiging van de CTB.
Radio Omroep Noord/Oost/Radio Oost/Tros/KRO/AVRO 1977-1983
Naast veel ‘losse’ optredens tussen 1968 en 1976, zoals het Kerstprogramma ‘Nog even dit voor het diner’ in 1971 voor de AVRO, werd er vanaf 1977 een serie gemaakt voor de RONO en RADIO OOST.
Stepinstepuit was daar vijf jaar lang het huiscabaret.
Vanaf oktober 1977 t/m mei 1978, elke zondagochtend, van 11.30 uur tot 11.45 uur, ‘live’ op de radio, in een politiek programma op locatie.
Vanaf oktober 1978 t/m april 1979 wekelijks over onbekende sporten, ook op locatie. Die programma’s kwamen o.a. uit Arnhem, Eefde en Neede, met als onderwerpen midgetgolf, karting en klootschieten.
In 1983 werd er voor de KRO een kwartaal lang wekelijks opgetreden onder de naam ‘Spot-Side’.
Voor het radiowerk werden alle liedjes gecomponeerd door Aart van den Berg en samen met Janny Peters gezongen. Klaas schreef de teksten. Zijn conferences deed hij samen met Melani Gijsbers.
Projecten en projectjes die volgden
Liedjes
1980
Het clublied van FC Wageningen ‘Naar de Berg’
Tekst: Klaas de Vries / Muziek en zang: Aart van den Berg.
Op plaat uitgebracht en uitgevoerd onder de naam ‘De Ketsers’.
1982
Twee Engelstalige liedjes voor het Global Forest project georganiseerd door de Dutch Jaycees.
Save the forest en A brand-new world.
Tekst: Klaas de Vries / Muziek: Aart van den Berg / Arrangement Ger Buitenhuis.
Uitgevoerd door: De Marinierskapel der Koninklijke Marine met zang van Frans Halsema.
Eerste prijs, bij het Fries songfestival ’Lietjes en Liedjes’ met ‘Friese Lucht’.
Tekst: Klaas de Vries / Muziek: Aart van den Berg.
Uitgevoerd door: Janny Peters en Aart van den Berg met begeleiding van het combo van Tony Nolte.
Uitgezonden door: AVRO-TV. Het lied werd unaniem door de jury als het beste Nederlandstalige lied aangewezen vanwege de frisse sprankelende tekst en de speelse muziek.
Met het lied ‘Rotterdam, waarom?’ werd deelgenomen aan het Havenfestival van Rotterdam.
Tekst: Klaas de Vries / Muziek: Aart van den Berg
Uitgevoerd door: Janny Peters en Aart van den Berg.
Uitgezonden door: VARA-TV.
1988
Het lied ’Keer de gewonnen medailles eens om’.
Tekst: Klaas de Vries. Muziek Aart van den Berg.
Uitgevoerd door Janny Peters en Aart van den Berg. Uitgezonden door TELEAC-TV in de programmaserie Gezond Sporten.
In de aanloop naar de Olympische Spelen deels op locatie in Papendal opgenomen.
N.P.B. (Nederlandse Protestantenbond afd. Bennekom)
1984
Eén van de grotere projecten was ‘De Kermis van de Macht’. Het stuk werd geschreven voor het 25-jarig jubileum van de spelgroep van de N.P.B.
Tekst: Klaas de Vries / Muziek: Aart van den Berg.
1989
Voor het 30- jarig jubileum van de N.P.B. werd ‘De Wijze Kater’ van Herman Heijermans bewerkt tot muzikaal drama.
Bewerking, teksten en liedjes: Klaas de Vries / Muziek: Aart van den Berg.
1987-1988
In het voor- en najaar van 1987 en in het voorjaar van 1988 werden op zondagmiddag talkshows gepresenteerd in theatercafé De Harlekijn van Junushoff, onder de titel: ‘Kletsen in de Harlekijn’.
Ton van Rhoon interviewde bekende Nederlanders, één keer per maand in drie keer tien minuten. Klaas de Vries en Aart van den Berg leverden een bijdrage in de vorm van een column en een lied.
Columns
Voetbalclub SKV: 297 columns onder de naam Bledder
RTV-Rijnstreek: vanaf 2012 – 2021 wekelijks een geschreven column op de kabelkrant en incidenteel gesproken columns in radioprogramma’s.
Open Monumentendag Wageningen 2018 en 2019.
Cultureel Café: diverse periodes columnist.
Teleac 1973-2003
“Via Chris Sonnemans, een studiegenoot met wie hij toneel had gespeeld, kreeg Klaas een uitnodiging voor een screentest bij Teleac. Er kwam een cursusserie over landbouw, waarvoor men een samensteller en presentator zocht. ‘Rentabiliteit van de varkenshouder’ was één van de thema’s in deze cursus uit 1973 waarmee Klaas het bewijs leverde van zijn kennis en kunde. Sinds 1975 had Klaas bij Teleac een vaste baan als projectcoördinator en maakte hij series over literatuur, kunstgeschiedenis, cabaret, genetica, dierenverzorging, natuur, sport en management. Klaas heeft zijn werk bij Teleac eigenlijk nooit als een baan gezien, maar meer als liefhebberij. Door de diversiteit van de projecten kreeg hij de gelegenheid zijn kennis van diverse onderwerpen uit te breiden. In totaal heeft hij tientallen projecten uitgevoerd.
Zijn meest memorabele project was een serie over literatuur die samen met de Belgische BRT werd gemaakt. Teleac maakte altijd programma’s van dertig minuten, maar de BRT wilde een uur per aflevering. Uiteindelijk werden er zes afleveringen van een half uur en zes van een uur gemaakt. De serie leverde de televisieprijs ‘Noord Zuid Trofee’ op. Mooie herinneringen zijn er aan de serie over kunstgeschiedenis en de diverse series over management, die hij samen met Ton van Rhoon heeft gemaakt.
2003
Bouwen is een feest: cabaretprogramma over de bouw van Pieter Pauw Centrum voor verpleeghuiszorg.
Opgevoerd door de medewerkers van Pieter Pauw bij de feestelijke opening.
Hobby’s / Voetbal
60 jaar lid van SKV.
1980 – 1998 Bestuurslid SKV en Voorzitter SKV.
Vanaf 1998 Vrijwilliger SKV, geschiedschrijver SKV, erevoorzitter SKV.
Burgerlijke staat
Geboren op 8 oktober 1942 in Uithuizen.
In 1967 getrouwd met Melani Gijsbers, twee kinderen: Marie-Florijn en Heim.
Sinds 2018 partner van Elisabeth Zaayer.
Overleden op 11 november 2021 in Bennekom.